موتورهای جستجو چیستند؟
فهرست مطالب
موتورهای جستجو چیستند؟
یک موتور جستجو افزار آنلاینیست که به شما یاری میکند تا دادههای مناسبت خود را در اینترنت معلوم کنید. بهترین نمونه گوگل است ، درستی داستان هم اینست که احتمالا گوگل تک موتور جستجوییست که احتیاج است آن را بشناسید. بهوسیله نگاهی به قسمت موتورهای جستجو میتوانید به جهت این مبحث پی ببرید (داده ها از وب سایت Statcounter گرفته شده اند)
ازاینرو وقت از اسم موتور جستجو در این مطلب یاد میکنیم، اکثراً قصد ما گوگل است. دیگر موتورهای پژوهش هم شبیه گوگل کار می کنند. تا زمانی که وب سایت شما دربرابر گوگل بهینه سازی شده است، جای تشویش برای دیگر موتورهای جستجو نیست.
موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟
فرایند موثر موتورهای جستجو حاوی سه بخش زیر است:
- پایش (Crawling)
- ایندکس (indexing)
- گزینش نتایج
و در آخر بازهم این نتایج به کاربران ارائه داده خواهد شد. این فرایند چیزی ماننده تصویر زیر است :
پایش
قصد از پایش فرایندیست که در آن موتورهای جستجو به اسکن همگی صفحات وب می پردازند.
آنها از نرم افزاهارهایی که تحت اعتبار پایشگر یا بات آشنا می شوند بهرهجویی کرده و از راه لینک ها به پیدا کردن صفحات نوین می پردازند. ایضاً به معنی پیوسته نیز صفحات آشکار شده را مجددا برای بروزرسانی چک می کنند.
مارتین اسپلیت آنالیزور گوگل وبمستر اینچنین فرایند پایش را تفسیر میکند:
ایندکس
بعد از اینکه وب سایتی پایش شد، دادهها آن ایندکس (ذخیره) می گردد. موتورهای جستجو محتوای صفحات را آنالیز و استنباط کرده، آنها را مرتب کرده و آنوقت آنها را در ایندکس خود پسانداز می کنند.
ایندکس موتورهای جستجو دیتابیس عظیمی از دانستهها وب سایت های پایش شده می باشد که با یک مقصد ایجاد شده است. مقصود از ایندکس کردن استنباط دادهها وب سایت ها و مرتب سازی آنها برای ارائه در نتایج جستجو است.
نکته: اگر میخواهید بدانید که صفحه ای از وب سایت شما پایش و ایندکس شده است کافیست آن را در ابزار گوگل سرچ کنسول و قسمت URL Inspection Tool امتحان کنید. (این افزار در آخرین قسمت توضیح داده خواهد شد.)
سپس بعد از وارد کردن URL، آخرین دفعه ای که آن صفحه مورد پایش قرار گرفته است ارائه داده خواهد شد و در صورت هر قبیل ابهام در پایش هم از آن هوشیاری می یابید.
گزینش نتایج
بعد از اینکه مخاطب موتور جستجو عبارتی را در آن سرچ می کند ، موتور جستجو اقدام به تبدیلشدن در ایندکس کرده و بهترین نتایج را گزینش می کند. این فهرست نتایج تحت عنوان SERP شناخته می شود.
در پاراگراف های آتی توجه کنجکاو تری به الگوریتم جستجوی گوگل می اندازیم.
الگوریتم گوگل
غرض از الگوریتم گوگل تمام آن الگوریتم های کوچک، سیستم های آموزش ماشینی و فنآوری هاییست که گوگل از آنها بهجهت درجه بندی وب سایت ها در نتایج جستجو بهرهگیری می کند.
بهجهت مهیا کردن بهترین نتایج، گوگل از فاکتورهای متنوعی همچون موارد زیر استفاده می کند:
معنای عبارت بررسی شده: گوگل بایست از معنای دقیق گزاره جستجو شده توسط کاربران آگاه باشد.
ارتباط صفحات: صفحات فهرست شده در نتایج جستجو بایستی با عبارت جستجو شده وابسته باشند.
کمیت محتوا: گوگل سعی میکند بهترین نتایج از نظر کیفیت محتوا را انتخاب کند.
امکان استفاده از صفحات: صفحات گزینش شده بایستی ازطریق کاربران قابل استفاده و واضح باشد.
زمینه و تنظیمات: به عنوان آخرین مبحث اما به مرتبه بقیه مهم، لوکیشن کاربر، تنظیمات مرورگر او و تاریخچه جستجوها هم در نظر گرفته می شود.
مانند دیگر روش های درهم، الگویتم گوگل هم پیوسته احتیاج به بروزرسانی و بهینه سازی دارد. در کنار بروزسانی های کوچک تری که هر روز در الگوریتم گوگل اتفاق می افتند، گوگل طبقمعمول بروزرسانی های بیاندازه مهمی را هم هر سال پیاده سازی میکند.
این بروزرسانی ها پیوسته به صورت رایج ازطریق گوگل مخابره شده و به پی آن سروصدای اضافی در جامعه سئو ایجاد می شود.
تکرار فهرستی از مهمترین بهروزرسانیهای الگوریتم واقعی گوگل (مانند پاندا، پنگوئن، مرغ مگس خوار و…) میتواند روشی مرتفع برای بدستآوردن یک نمای کلی از روال تکامل جستجوی گوگل و سئو در مدت سالها باشد.
ارزیاب کنندگان کمیت نتایج جستجو (Search Quality Raters)
گوگل در کنار الگوریتم ها از داده های انسانی همچنین استفاده می کند.
گوگل از هزاران پرسنل خود تحت نشانی ارزیابی کنندگان کمیت نتایج جستجو تحت شرایطی اختصاصی استفاده می کند تا آنها به ارزیابی نکتهبین تر نتایج جستجو و امتیازدهی به کیفیت صفحات جستجو شده بپردازند.
به عنوان مثال صفحاتی که تحت این ارزیابی قرار میگیرند می توان به مواردی اشاره کرد که به شکل صحیح و جدی بر روی صحت انسان، شادی و ایمنی او اثر گذارند. این افراد به صورت بلاواسطه بر روی نتایج جستجو اثر گذار نیستند، اما از داده های آنها در ترفیع الگوریتم جستجو بهرهوری می شود.
دیدگاهتان را بنویسید